Међународни дан матерњег језика

21.2.2024. године је  у нашој школи обележен Међународни дан матерњег језика.  Са ученицима је разговарано о значају очувања и неговања матерњег језика, његовом настанку и развоју.  Кроз различите активности ученици су закључили да сви људи имају право на свој матерњи језик. Њега треба волети, користити и чувати за будуће генерације. Присетили смо се значајних личности које су заслужне за развој нашег језика, као и на речи Вика Стефановића Караџића:

Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, дотле живи народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.”

https://www.canva.com/design/DAF9Z_Rd49Q/dv8rXkKHrUJr_sP0zNO0Xg/view?utm_content=DAF9Z_Rd49Q&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor

Међународни дан матерњег језика – Чукојевац

21.2. 2024. год. Тематски дан: Међународни дан матерњег језика

Данашњи дан су ученици од првог до четвртог разреда у издвојеном
школском месту Чукојевац посветили обележавању Међународног
дана матерњег језика.
Са нашим ученицима разговарали смо о матерњем језику као делу
културног идентитета, препознавања различитости, али и
толеранције и разумевања. Написали смо најлепше речи српског
језика, писали шта за њих значи матерњи језик, читали и писали
цитате познатих о језику, разговарали о другим језицима у свету и
изговарање појединих израза на неколико страних језика, причали о
познатим писцима и песницима наше земље и о значају Вука
Караџића и Светог Саве за наш језик и књижевност.
На крају смо направили и заједнички пано.

Међународни дан матерњег језика – Стубал

21. фебруара 2024. године смо обележили Дан матерњег језика. Ученици су претходног дана добили задатак да пронађу податке о броју језика данас у свету, значајним личностимакоји су заслужни за развој нашег језика.

Прикупљени материјал смо читали, разговарали о другим језицима, о лепоти и богатству нашег језика, о значају очувања и неговања језика, као и о важности писмености уопште, о Вуку, Доситеју…

Ученици су направили заједнички пано изложен у холу школе.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА- на часу енглеског језика

Међународни дан матерњег језика се обележава 21. фебруара. Ученици нижих разреда у издвојеном школском месту Милавчићи и ученици другог разреда у матичној школи обележили су овај дан на часу енглеског језика уз помоћ наставнице Јасмине Новаковић Аџић,  а ученици седмог разреда су то урадили на часу слободних наставних активности вредности и врлине као животни компас II. Широм света се говори око 6000 језика а до краја 21.века ће, по неким прогнозама, више од половине  њих одумрети.

Матерњи језик је културно наслеђе сваког народа, језик наше породице и предака и морамо да га чувамо и преносимо са колена на колено. Наш матерњи језик је српски језик и он је званични језик у нашој држави. Имамо фонетски правопис и користимо два писма – ћирилицу и латиницу. Веома је важно да сачувамо употребу ћирилице јер модерне технологије прете да је потисну из употребе. Ученици су поводом овог дана направили и одштампали постере са основним подацима о значају  дана и сећању на пакистанске студенте који су страдали на протесту да њихов језик постане званичан. Ученици су додали своје мисли и тврдње о матерњем језику и правопису. Приказани су и поздраве на разним светским језицима и закључено је да треба да знамо што више језика али да поштујемо и не заборавимо свој матерњи језик.