ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

ОШ „Милунка Савић“ има матичну школу у Витановцу и 4 издвојена одељења:  у Стублу, Чукојевцу, Шумарицама и Милавчићима.

Почетак рада школе у Витановцу се везује за 1922. годину, када је  изграђена привремена зграда која није била на садашњој локацији, на иницијативу Исидора Живковића, председника општине. Школа је касније радила у згради која је купљена од свештеника Трифуна Марића. Први учитељ у школи је био Љубинко Ђоковић.

Школска зграда која је сада у употреби је отворена 1960. године. У новоотвореној школи први директор је био Мирољуб Арсенијевић а после њега, током 22 године, Борисав Максић.

Школа у Чукојевцу је била једна од најстаријих у тадашњем Гружанском срезу. Изграђена је 1846. године. Зграда која је и сада у употреби је изграђена 1886. године. У то време и деца из околних села су ишла у школу у Чукојевцу.

Стара школа у Стублу је почела са радом 1939/1940.године, са 60 првака и учитељима Емилијом и Миливојем Тодоровићем. Нова школа је отворена 1981. године.

1.децембра 1944. године је донета одлука о изградњи школе у Шумарицама а 20. децембра исте године у дрвену бараку улази 70 ученика са учитељицом Наталијом Аћимовић. Школу у Шумарицама је завршила и рођена братаница великог српског писца Радоја Домановића.

Школа у Милавчићима је са радом почела шездесетих година прошлог века.

У овим школама и са ових простора, између осталих, добру основу за даље па и највише образовање су стекли:

  • Проф.др Хранислав Милошевић, из Витановца, шестоструки светски првак у радио аматеризму, организатор и учесник многих КТ и UKT  експедиција , нарочито на Пацифику.
  • Др Жарко Вујичић из Витановца
  • Проф.др Зоран Томовић из Витановца
  • Проф.др Славица Коматовић из Витановца
  • Проф.др Драгомир Карајовић, из Чукојевца, по чијем имену  Институт за медицину рада Србије „Др Драгомир Карајовић“ носи његово име.
  • Проф.др Милева Карајовић из Чукојевца, живи и ради у Енглеској, професор је по позиву на многим светским универзитетима.
  • Проф. др Душан Јовић, из Стубла, лингвиста, био шеф Катедре за српски језик Филолошког факултета у Београду.У оквиру Катедре за српски језик се развија општа лингвистика као посебна дисциплина а први професор изабран за тај предмет је управо проф.др Душан Јовић.

Наша школа је променила назив од некадашњег ОШ „Витановац“ у ОШ „Милунка Савић“ 2013. године. Поносни смо на исправљање дугогодишње неправде према српској, хероини Великог рата, јер смо прва и једина школа у Србији која носи њено име.

У разорном земљотресу са епицентром у Витановцу 2010.године школа у Витановцу је била значајно оштећена и забрањен је рад због опасности по децу.Захваљујући Градској општини Врачар из Београда школа је по пројекту обновљена уз велика материјална улагања.Поред тога од Фонда за отворено друштво смо добили донацију од 17.000 долара која нам је омогућила извршење радова који нису били предвиђени пројектом а допринели су да нам школа буде још лепша. Први посетиоци у тешком периоду су били из ОШ „Ђорђе Натошевић“ из Новог Сада са директором Недељком Ђорђићем , који су донирали 100.000 динара, телевизор, музичку линију, ДВД, клима уређај  и пуно слаткиша.Помоћ после земљотреса добили смо и од :

-ОШ  „Бане Миленковић“, Ново Село – 54.370 динара

-ОШ „Стефан Синђелић“, Деспотовац- 47.600 динара

-ОШ „9. Октобар“,Прокупље- пакетићи и штампач

-ОШ „22.Октобар“,Сурчин – 10.115 динара

-Допунска школа из Штутгарта- 59.080,00 динара

-ОШ „Петар Петровић Његош“, Нови Сад -62 пакетића

-Српска допунска школа из Шевенерта -60 пакетића

-Општина Нови Београд-зимовање за 80 ученика

-Мештанин Слободан Миловановић -122.000,00 динара

-ОШ „Прељина“, Прељина-посета директора, Радојла Чоловића, и групе деце са новчаним прилогом

-Вечерње новости из Београда-значајан број књига

Некада је наша школа имала и више од 700 ученика а задњих година број деце забрињавајуће опада па се овај број преполовио. Наша школа са добрим наставницима, ентузијастима, и осталим запосленим радницима ствара повољну климу за васпитање и образовање деце тако да ученици постижу значајне резултате у току школовања.

Наш највећи проблем је недостатак простора јер немамо ни фискултурну халу ни одговарајући објекат за организовање културно-јавне делатности школе. Пројектима учествујемо на многим конкурсима за донације и решењем овог проблема створићемо још боље услове за рад.